Doriti o pagina web? Doriti rapiditate in realizarea ei si calitate superioara? Ati ajuns unde trebuie. Echipa noastra de profesionisti va sta la dispozitie cu servicii de calitate.
Spune NU drogurilor!


Legea salarizării unice – discrepanţe uluitoare


Legea salarizării unice în sectorul bugetar, pe care Guvernul se pregăteşte să o avizeze astăzi, urmând a şi-o asuma în Parlament cât de curând, perpetuează şi chiar introduce discrepanţe uluitoare. Învăţământul şi Sănătatea rămân veşnicele codaşe.

 Legea salarizării unice în sectorul bugetar, pe care Guvernul se pregăteşte să o avizeze astăzi, urmând a şi-o asuma în Parlament cât de curând, perpetuează şi chiar introduce discrepanţe uluitoare. Gândul a intrat în posesia ultimei forme a proiectului legii, avizat de Ministerul Finanţelor Publice. Proiectul legii în sine şi câteva extrase din grilele de salarizare propuse le-am prezentat în ediţia de vineri. Azi revenim cu mai multe extrase din grile, astfel încât prezentăm un tablou general complet al strategiei guvernamentale în domeniul salarizării. Prezentăm punctajele din grile, precum şi cele două variante de salarii – în funcţie de valoarea salariului minim pe economie de la 1.01.2010 (acesta poate rămâne la 600 de lei, cât este în prezent, sau ar putea urca la 750 de lei). 
Ca linie generală, Învăţământul şi Sănătatea rămân codaşe, în timp ce administraţia publică centrală şi locală, precum şi magistratura conduc clasamentul lefurilor din sectorul bugetar.

Exemple de salarii
Câteva exemple particulare scot în evidenţă poziţionări aberante în grile şi chiar o gravă eroare legislativă – existenţa în grilă a unui salariu sub salariul minim pe economie (punctajul pentru muncitorul necalificat este 0,80, adică 480 de lei - la nivelul de acum al salariului minim)
Un preot debutant sau un ofiţer aspirant pe o navă fluvială, deci oameni cu studii superioare, vor avea un punctaj de 1,20, respectiv un salariu de 720 sau 900 de lei, la fel ca un referent debutant, un tehnician debutant la protecţia mediului sau siguranţa alimentelor (toţi cu studii medii). Iar un îngrijitor de animale, tot debutant, va avea 1,15 puncte, adică 690, respectiv 862,5 lei! Grefierul sau arhivarul debutant vor avea peste preot/ofiţer/scafandru debutant, adică 1,25 puncte – 750/937,5 lei. Cu doar 0,05 puncte sub dentistul debutant (780/975 lei).
Un secretar de comună cu până la 3.000 de locuitori va avea 4,55 de puncte, respectiv 2.730/3.412,5 lei, în vreme ce un lector universitar cu vechime de peste 40 de ani şi gradaţie maximă va avea abia 3,85 puncte (2.310/2.887,5 lei), un profesor cu grad didactic I, vechime peste 40 de ani şi gradaţie maximă va avea 4,10 puncte (2.460/3.075 lei), iar un medic primar cu gradaţie maximă 5,10 puncte (3.060/3.825 lei). Şefii de birouri din administraţiile publice locale (sa nu mai vorbim de cei din administraţia centrală) sunt cu mult peste aceste valori. Iar exemplele contradictorii pot continua…




15%-25%, ultima diminuare a salariilor propusă de Ministerul Muncii
80% dintre punctajele din grilele de salarizare ale ultimei variante a proiectului legii salarizării unice au fost diminuate cu procentaje cuprinse între 15 şi 25% faţă de varianta propusă de Ministerul Muncii, la sfârşitul lunii iunie - cea în care toate punctajele fuseseră coborâte deja cu 40% sub ce solicitaseră sindicatele. Restul funcţiilor, pentru care punctajele au fost păstrate sau chiar au fost uşor majorate, sunt, în general, dintre cele mai prost plătite în momentul de faţă, dar care nu reprezintă grosul masei bugetarilor. Dacă punctajele din grilă s-ar aplica întocmai, acum, când salariul minim este 600 de lei, foarte mulţi dintre bugetari ar avea lefurile mai mici decât cele încasate în ultima lună (iulie 2009).
Dar, legea prevede ca, în cazul în care, după transformarea punctelor în salarii, rezultatul va fi mai mic decât salariul în plată, să fie considerat salariul existent. Aşadar, niciun bugetar nu se va alege cu salariul micşorat, ca efect al legii salarizării unice. Vestea proastă este, însă, că cei aproximativ 80% dintre bugetari, pentru care punctajele din grilă au fost acum micşorate, vor rămâne cu lefurile îngheţate pentru mult timp – cel puţin atâta timp cât masa salarială globală nu va fi îngroşată de o creştere economică, care să susţină o creştere a salariului minim pe economie.

Arhivarul, motor de cautare si director web romanesc
Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!
Magazin de Lux