Doriti o pagina web? Doriti rapiditate in realizarea ei si calitate superioara? Ati ajuns unde trebuie. Echipa noastra de profesionisti va sta la dispozitie cu servicii de calitate.
Spune NU drogurilor!

NEGOCIERI Se conturează grila Legii unice de salarizare a bugetarilor

Cum arată legea salarizării unice: 1 medic = 1 criminalist, 1 profesor = 1 grefier - UPDATE


Funcţiile din poliţie se egalizează cu cele din armată
Astăzi mai are loc încă o rundă de discuţii la Ministerul Muncii

Salariul medicului de clinică ar urma să fie echivalat cu cel al unui expert criminalist şi al unui asistent judiciar, printr-un proiect al legii de salarizare unică dezbătut ieri la Ministerul Muncii, împreună cu partenerii sociali. La fel, profesorul cu gradul întâi de liceu ar urma să fie echivalat ca funcţie cu grefierul cu studii superioare, cu tehnicianul criminalist şi cu ofiţerul debutant. Funcţia de referent ar urma să fie echivalată cu cea a agentului procedural sau cu a grefierului cu studii medii. Acestea sunt numai câteva dintre propunerile pentru echivalarea funcţiilor discutate la Ministerul Muncii.

Generalii şi chestorii vor fi protejaţi în continuare, acuză sindicaliştii



Sindicatele, însă, au plecat nemulţumite Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a spus că propunerile făcute până acum nu sunt corecte şi a cerut ca profesorii să fie echivalaţi cu magistraţii. În ceea ce priveşte echivalarea funcţiilor din poliţie cu cele din armată, şeful ProLex, Vasile Lincu, a spus că ar fi de acord, dar numai cu condiţia să se menţină clasa de funcţii. Reprezentantul confederaţiei «Meridian”, Ringo Dămureanu, s-a arătat de-a dreptul supărat fiindcă Ministerul Finanţelor nu a prezentat până acum nici o evaluare privind încadrările. «Suntem pe aceeaşi pistă falsă, Ministerul Finanţelor nu are nici o prognoză», a spus el. Potrivit lui Dămureanu, Ministerul Justiţiei şi MAI nu au acceptat propunerile făcute, iar discuţiile nu au mai putut avansa. El susţine că MAI a adus nomenclatorul doar pentru funcţiile mici, pentru ca generalii şi chestorii să poată fi protejaţi în continuare. Ieri, Ministerul Muncii a mai primit nomenclatorul de funcţii doar de la Ministerul Justiţiei, iar cel trimis de MAI este doar parţial. Pentru definitivarea legii unice de salarizare, MAI vrea să folosească modelul german care, în opinia ministrului Dan Nica, este unul dintre cele mai echilibrate. Ministrul a promis că, pe lângă grila de salarizare, va trimite la Ministerul Muncii şi echivalenţele folosite în Germania.
“Toţi salariaţii din sectorul public vor fi incluşi în legea unică a salarizării”
Deocamdată, negocierile pe tema echivalării sunt de abia la început. Propunerile făcute luni vor fi rediscutate astăzi la o nouă întâlnire cu secretarii de stat din mai multe instituţii. “Dorim ca această dezbatere referitor la cine va fi inclus şi cine nu în sistemul de salarizare unicat să se încheie, pentru că toţi salariaţii din sectorul public vor fi incluşi”, a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
El a spus că s-au primit de la aproape toate instituţiile nomenclatoarele de funcţii. Termenul de finalizare a proiectului de act normativ este 30 iunie, dar sindicatele sunt sceptice că se va putea respecta într-adevăr data-limită. În aprilie, premierul Emil Boc declara că legea de salarizare unitară în sectorul bugetar va fi finalizată şi aplicată indiferent cât de mari vor fi presiunile bugetarilor de lux, cu salarii privilegiate. De asemenea, el mai spunea că Guvernul este dispus să-şi asume răspunderea politică în faţa Parlamentului pentru a susţine această lege.
Pe data de 22 aprilie, Guvernul a stablit principiile generale ale legii şi a decis ca aceasta să fie aplicată într-un interval de trei ani.
UPDATE: Boc participă la discuţiile cu sindicatele despre legea unică a salarizării bugetarilor

Premierul Emil Boc va participa, marţi, la ora 14:00, la discuţiile cu sindicatele de la Ministerul Muncii pe marginea elaborării legii unitare de salarizare a personalului din sistemul bugetar, la care va fi prezent şi ministrul muncii, Marian Sârbu. Grupul de lucru va lua în discuţie propunerile privind corespondenţa funcţiilor salariaţilor din sistemul bugetar, la întâlnire fiind aşteptaţi şi reprezentanţi din partea Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Serviciului Român de Informaţii (SRI), Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, precum şi din partea ministerelor Administraţiei şi Internelor (MAI), Afacerilor Externe (MAE), Finanţelor Publice (MFP), Mediului, Transporturilor, Agriculturii, Apărării Naţionale Educaţiei şi Sănătaţii. (M.T.)

UPDATE 2: Boc: Cei care cred în legi speciale nu au ce căuta în Guvern

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la Ministerul Muncii, unde se discută legea privind salarizarea unitară a bugetarilor, că cei care cred în legi speciale nu au ce căuta în Guvern, iar secretarii de stat care au astfel de puncte de vedere, să uite de ele sau să iasă cu demisia din sală.

Şeful Executivului le-a spus celor prezenţi la întâlnirea de la Ministerul Muncii că va fi scurt şi direct, că a venit să comunice răspicat şi clar că Guvernul are determinarea politică să realizeze legea de salarizare unitară, adică să existe o singură lege pentru toate persoanele plătite de la bugetul de stat.

"Vreau să elimin orice îndoială că în Guvern ar exista un joc dublu. Nu există niciun dezacord cu privire la faptul că avem nevoie de o lege unică. Cei care cred în legi speciale nu au ce căuta în Guvernul României. Secretarii de stat care au astfel de puncte de vedere, să uite de ele sau să iasă cu demisiile din sală. Vrem o lege europeană", a mai spus premierul.

Emil Boc a mai amintit că termenul fixat pentru finalizarea proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor este 30 iunie şi deşi este un proces amplu, cei care lucrează la acest proiect trebuie să plece de la premisa că legea se face şi nu să caute soluţii cum să nu se facă.

Arhivarul, motor de cautare si director web romanesc
Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!
Magazin de Lux