Doriti o pagina web? Doriti rapiditate in realizarea ei si calitate superioara? Ati ajuns unde trebuie. Echipa noastra de profesionisti va sta la dispozitie cu servicii de calitate.
Spune NU drogurilor!




Legături utile



AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU PROGRAME COMUNITARE ÎN DOMENIUL EDUCAŢIEI ŞI FORMĂRII PROFESIONALE

UNIVERSITATEA "DUNĂREA DE JOS" DIN GALAŢI

Procedura de recunoaştere academică


PENTRU STUDENŢII ERASMUS, PE BAZA SISTEMULUI EUROPEAN DE CREDITE TRANSFERABILE (ECTS)
Recunoaşterea academică presupune recunoaşterea studiilor efectuate de studentul care a beneficiat de un stagiu de studiu la o Universitate parteneră în cadrul Programului Socrates/Erasmus, ca parte a diplomei sale finale.
Procedura de recunoaşterea academică a studenţilor ERASMUS are la bază:
  • programul de studiu (Learning Agreement) al studentului beneficiar al unui stagiu de studiu la o Universitate parteneră în cadrul Programului Socrates/Erasmus;
  • acordul de recunoaştere academică;
  • foaia matricolă cu rezultatele obţinute şi creditele corespunzătoare, eliberată de Universitatea parteneră, care confirmă îndeplinirea programului de studiu convenit;
  • Sistemul European de Credite Transferabile (ECTS);
  • Ordinului Ministrului Educaţiei şi Cercetării Nr. 3617 din 16.03.2005;
  • Regulamentul Activităţii Universitare a Studenţilor Nr. 8 /2004 (Transferul de credite).
Părţile implicate în recunoaşterea academică sunt:
  • Studentul care a beneficiat un stagiu de studiu la o Universitate parteneră în cadrul Programului Socrates/Erasmus, numit de aici înainte “Beneficiarul”;
  • Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, numită de aici înainte “Universitatea de origine”;
  • Universitatea parteneră, la care se deplasează Beneficiarul, numită de aici înainte “Universitatea gazdă”.
Programul de studiu (Learning Agreement) şi
Acordul de recunoaştere academică
Universitatea de origine stabileşte cu Beneficiarul un program de studii bine precizat, înainte de plecarea Beneficiarului în străinătate.
În acest sens, Beneficiarul va colabora direct cu cadrul didactic titular al acordului bilateral, pe baza căruia se efectuează mobilitatea. Cadrul didactic are astfel rolul de Tutore academic al Beneficiarului.
În vederea stabilirii programului de studiu pe care Beneficiarul va trebui să-l îndeplinească la Universitatea gazdă, este necesar ca Beneficiarul să cunoască, în primul rând, programul de studiu (planul de învăţământ) de la Universitatea de origine. Aceasta însemnă ca Beneficiarul să îşi extragă din planul de învăţământ al specializării sale disciplinele şi numărul de credite corespunzător, pentru perioada în care va studia în străinătate (60 de credite pentru un an universitar, 30 de credite pentru un semestru, 20 credite pentru trei luni).
Apoi, împreună cu Tutorele său academic, va căuta disciplinele similare sau cât mai apropiate, existente în planul de învăţământ al Universităţii gazdă, şi numărul de credite aferent acestor discipline. Planul de învăţământ al Universităţii gazdă poate fi consultat pe adresa de internet a Universităţii respective şi/sau din broşura Universităţii gazdă, apelând şi la Biroul Socrates/Erasmus precum şi la Biroul de Relaţii Internaţionale al Universităţii de origine. Un lucru important de reţinut este că Beneficiarul va căuta disciplinele în care este interesat fără să ţină cont (neapărat) de anul de studii. Un lucru esenţial în alegerea disciplinelor pe care le va studia la Universitatea gazdă este numărul de credite. Dacă Beneficiarul va efectua o mobilitate pe durata unui semestru, el/ea va trebui să totalizeze 30 credite. Pentru durata unui an universitar, Beneficiarul va trebui să totalizeze 60 credite, iar pe durată a trei luni – 20 credite (pentru lucrarea de diplomă/dizertaţie/doctorat). De asemenea, trebuie evidenţiată şi perioada de practică (dacă este prevăzută în timpul mobilităţii).
Abia acum, Beneficiarul va completa Learning Agreement (formular Learning Agreement) cu disciplinele pe care le va studia la Universitatea gazdă şi creditele corespunzătoare (numai prima pagină – Programul de studiu). Apoi, împreună cu Tutorele academic sau (care devine acum coordonator departamental), va semna Learning Agreement. Tot acum, se va redacta şi Acordul de recunoaştere academică (formular Acord de recunoaştere academică), în care se arată ce corespondenţă există între planul de învăţământ al Beneficiarului la Universitatea de origine şi programul de studiu înscris în Learning Agreement. Şi acest document va fi semnat de Beneficiar şi Tutorele academic. Numărul de exemplare pentru fiecare dintre cele două documente este 3 (trei):
  • Learning Agreement – două la Beneficiar şi unul la Decan sau Conducător de doctorat;
  • Acord de recunoaştere academică – unul la Beneficiar, unul la Decan sau Conducător de doctorat şi unul la Coordonatorul Instituţional Erasmus.
Notă: Numărul şi denumirea disciplinelor care vor fi studiate de Beneficiar la Universitatea gazdă, precum şi numărul de credite, vor fi, evident, aceleaşi în cele două documente.
Learning Agreement şi Acordul de recunoaştere academică vor fi prezentate de către Beneficiar (eventual însoţit de Tutorele academic) Decanului facultăţii din care face parte Beneficiarul. După analiza documentelor, Decanul poate decide astfel:
a) aprobă cele două documente, le semnează şi le ştampilează; pe Learning Agreement, funcţia de Decan este echivalentă cu funcţia de Coordonator ECTS;
b) consideră că unele discipline ce vor fi studiate la Universitatea gazdă nu sunt în spiritul specializării Beneficiarului şi recomandă refacerea celor două documente;
c) nu este de acord cu Learning Agreement şi Acordul de recunoaştere academică; în acest caz Beneficiarul nu poate efectua perioada de studiu la Universitatea gazdă.
Dacă cele două documente sunt aprobate de Decanul facultăţii, Beneficiarul prezintă Learning Agreement (trei exemplare) şi Acordul de recunoaştere academică (un exemplar) Coordonatorului Instituţional Erasmus al Universităţii de origine. Acesta va semna şi ştampila Learning Agreement şi va reţine la dosarul Beneficiarului Acordul de recunoaştere academică.
Beneficiarul, împreună cu Tutorele academic, va expedia două exemplare originale ale Learning Agreement la Universitatea gazdă solicitând semnarea acestora şi returnarea unui original.
Numai după primirea Learning Agreement semnat şi ştampilat de Universitatea gazdă, Beneficiarul este în măsură, ca după primirea invitaţiei, să încheie contractul financiar cu Universitatea de origine, în vederea obţinerii grantului de mobilitate. Learning Agreement, semnat şi ştampilat de Universitatea gazdă, rămâne la Biroul Socrates/Erasmus al Universităţii de origine.
În străinătate, Learning Agreement poate suferi unele modificări (în acest caz, se va completa şi a doua pagină – Modificări la programul iniţial de studiu), dar acestea trebuie aduse întâi la cunoştinţă Decanului şi Tutorelui academic. Beneficiarul trebuie să se asigure că modificările sunt acceptate de Universitatea de origine, pentru a obţine recunoaşterea academică a perioadei de studiu la Universitatea gazdă. De asemenea, modificările nu trebuie să afecteze numărul total de credite (20 pentru trei luni, 30 pentru un semestru, respective 60 pentru un an universitar).
Recunoaşterea academică
La sfârşitul stagiului de studii în străinătate, Beneficiarul trebuie să prezinte Universităţii de origine, Biroului Socrates/Erasmus, foaia matricolă cu rezultatele obţinute şi creditele corespunzătoare (în copie), eliberată de Universitatea gazdă şi care confirmă îndeplinirea programului de studiu convenit. Pe acest document trebuie să existe şi precizări privind sistemul de notare utilizat în ţara/universitatea gazdă.
În vederea declanşării procedurii de recunoaştere academică, Beneficiarul va înainta Decanului facultăţii din care face parte următoarele documente:
  • traducerea legalizată a foii matricole cu rezultatele obţinute şi creditele corespunzătoare;
  • Learning Agreement (iniţial şi cu modificări la programul iniţial de studiu, dacă este cazul), în copie; acest document va fi preluat de la Biroul Socrates/Erasmus al Universităţii de origine.
Recunoaşterea academică a studiilor efectuate de Beneficiar la Universitatea gazdă va fi făcută de Decanul facultăţii astfel:
  • prin echivalare, dacă traducerea disciplinei promovată în străinătate este similară sau identică cu disciplina corespunzătoare de la Universitatea gazdă şi dacă au aproximativ acelaşi număr de credite;
  • prin înlocuirea disciplinelor existente cu cele promovate la Universitatea gazdă şi numărul de credite aferent, ca parte a diplomei sale finale; forul autorizat să recunoască disciplinele promovate de Beneficiar la Universitatea gazdă este Consiliul Profesoral al facultăţii.
Notele şi creditele care atestă promovarea disciplinelor recunoscute vor fi stabilite prin conversie, pe baza sistemului de notare şi de creditare din Universitatea de origine şi de la Universitatea gazdă, dar într-o manieră mai avantajoasă pentru Beneficiar.
Metodologia de recunoaştere academică este descrisă în Regulamentul Activităţii Universitare a Studenţilor Nr. 8 /2004

Arhivarul, motor de cautare si director web romanesc
Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!
Magazin de Lux